10 jarige BSO De Boomhut viert, zingt, speelt, geniet en… ontvangt een prijs!

2.1 frans kopie.jpg

[Persbericht 25-7-2015]

10 jarige BSO De Boomhut viert, zingt, speelt, geniet en… ontvangt een prijs!

Het had iets feeërieks, de grote tuin van Buitenschoolse Opvang De Boomhut (locatie Amby) die op vrijdagavond 22 juli was omgetoverd tot een sfeervol intiem festival terrein. Met overal bloemen, leuke zitjes, een bar en food trucks. Maar ook met een grote knutselplek, een karikatuurtekenaar en een bioscoopcaravan met een foto-voortuin waar stilstaande en bewegende beelden van de afgelopen 10 jaar te bewonderen waren. En natuurlijk een podium voor de vele artiesten die er optraden: de eigen BSO band, oud-BSOers met gouden keeltjes, een vader met zijn 2 kinderen en het team zelf.
 
Iedereen die De Boomhut een warm hart toedraagt, was uitgenodigd om dit jubileum samen te vieren. En dat bleken heel veel mensen te zijn! Zo’n 300 bezoekers, veelal ouders met hun kinderen, maar ook oud-BSOers, leerkrachten van de scholen waar de BSO mee samenwerkt en collega’s uit het werkveld genoten met volle teugen van een afwisselende avond.
De presentatie van het festival was, hoe kan het ook anders bij De Boomhut, in handen van kinderen. Tussen de optredens door nam oprichter Frans van Kruining de toehoorders mee naar het prille begin, toen hij rondliep met een hoofd vol geweldige ideeën over hoe je met kinderen moet omgaan: neem ze serieus, geef ze verantwoordelijkheid, luister naar ze en pas daar het aanbod van je activiteiten op aan. Een pedagoge vertelde hem dat dat veel leek op de werkwijze van Janusz Korczak (1879-1942) een Poolse kinderarts, pedagoog en schrijver. Dat gedachtegoed heeft Frans van Kruining, samen met zijn team, in het afgelopen decennium steeds verder uitgewerkt. Klein begonnen, met twee medewerkers en een handjevol kinderen, is BSO De Boomhut in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een begrip in de Maastrichtse kinderopvang. Er werken nu zo’n 15 mensen, aangevuld met creatieve freelancers die workshops geven, er is een locatie bijgekomen, er zijn wachtlijsten voor sommige dagen, maar Van Kruining houdt vast aan zijn kernwaarde kleinschaligheid (1 teamlid op 8 kinderen), want “alleen dan kun je kwaliteit bieden en kinderen echte aandacht geven.”

Kroon op het werk
Als kroon op het werk reikte Theo Cappon van de Stichting Korczak in Amsterdam een ingelijste Eervolle Vermelding uit aan De Boomhut. Hierin wordt grote waardering uitgesproken voor wat er in de afgelopen 10 jaar is bereikt: ‘Kinderen mogen zijn zoals ze zijn en leven in een respectvolle omgeving. De Boomhut geeft hen onvoorwaardelijk vertrouwen en verantwoordelijkheid. Overal in den lande kunnen we hen als voorbeeld stellen’ aldus de tekst van de prijs.
Ook de aanwezige ouders zijn zeer te spreken over ‘hun’ BSO en het regent complimenten op die zwoele zomeravond. “Dit is een veilige plek met zoveel vrijheid, hier kan een kind echt kind zijn,” aldus een moeder. “Opvang met heel veel liefde en een hoog knuffelgehalte” is een ander vaak gehoord compliment. Velen prijzen het feit dat kinderen bij De Boomhut zelden achter de tv of een spelcomputer zitten. “Er zijn zoveel leuke activiteiten: sporten, koken, musical, muziek maken, struinen door de natuur. Vaak smerig en altijd met een big smile, haal ik mijn kinderen ’s avonds op, fantastisch toch?” aldus een enthousiaste vader. “Het is alleen jammer dat ze nooit mee naar huis willen…”, vult een ander aan.

 

Slam Le Flap