korczakmiddag limburg 2018

Woensdag 23 mei j.l. was er weer een middag georganiseerd ter kennismaking met de pedagoog Janusz Korczak. 

Deze pedagoog heeft een prachtige visie over een uiterst democratische omgang met kinderen. Zijn gedachtengoed leeft tegenwoordig steeds meer in binnen het onderwijs en tal van andere organisaties waar met kinderen en jongeren gewerkt wordt. Zijn kijk op kinderen is er echt ééntje voor deze moderne tijd. Zeker nu het onderwijs in Nederland steeds meer ‘op de schop gaat’ is hij toepasselijker dan ooit.

De middag was georganiseerd bij de natuurtuinen van het CNME in Maastricht. Een hele bijzondere en passende locatie voor een mooi middagprogramma.

In aanwezigheid van de Arie de Bruin (voorzitter van de Korczak-stichting Nederland) en Theo Cappon (hèt gezicht, kartrekker en inspirator van de Korczak stichting) is er een afwisselend programma aangeboden aan de belangstellenden. Zoals het Korczak betaamd, waren er die middag ook kinderen en jongeren aanwezig. Hun participatie aan het programma was cruciaal voor de bewustwording van de visie van Korczak. Bewust worden van het gedachtengoed van Korczak was dan ook de insteek voor deze middag.

Arie heeft op zijn eigen wijze (met gedichten en liederen) de middag ingeleid en opgewarmd. Vervolgens werd de laatst nieuwe documentaire over Janusz Korczak vertoond, die een mooi beeld en overzicht van zijn leven weer gaf. Daarna gingen we allemaal aan het werk. Melanie Beekwilder en Guusje Sijbers (van BSO de Boomhut Maastricht) hadden een unieke activiteit bedacht, waarbij de deelnemers (in drie werkgroepen van jong en oud) werden meegenomen naar een ‘nieuwe planeet’  waar een nieuwe gemeenschap moest worden opgebouwd. Ieders talent werd hierbij opgezocht en ingezet. Wat waren de leefregels en afspraken op deze planeet? Hoe was de planeet ingericht? Welke belangen werden er besproken en ingesteld?  De resultaten van deze planeten werden aan het einde van de middag aan elkaar gepresenteerd. 

Onder het genot van een lekker en welverdiend ijsje (het was erg warm die middag), hebben we de ervaringen van de middag met elkaar besproken. Men was geïnspireerd, ‘wakker’ gemaakt en pedagogisch gevoed. Kortom, het was weer een succes!
 

 

Bekijk hier de aftermovie van deze inspirerende dag.

 

Foto's van de Korczakmiddag